Puut eivät peitä näkymää. Ne ovat osa sitä. - Hanna-Leena Ylinen

maanantai 10. helmikuuta 2014

Hyviä ja huonoja uutisia

Helsingin Sanomien pääkirjoitusaukeamalla julkaistaan noin parin kuukauden välein kolumni, jossa toimittaja (yleensä Saska Saarikoski, Riikka Venäläinen tai vastaava päätoimittaja Kaius Niemi) kirjoittaa lehden riippumattomuudesta ja roolista vallan vahtikoirana. Viimeksi juttu (HS 2.2.2014) oli Niemen kirjoittama.

Nämä kolumnit tuovat mieleen vanhan sanonnan "siitä puhe mistä puute". Olen tulkinnut niiden julkaisutahdin kuvaavan tilaajakadon vaivaamaan lehden epätoivon astetta. Nyt epätoivo näyttää nousseen uusiin lukemiin, sillä 8.2.2014 teemaa pohdittiin kulttuurisivujen lauantaiesseessä.

Kulttuuritoimittaja Teemu Luukka kirjoitti esseessään Miten vahtikoira oppisi kirjoittamaan hyviä uutisia?, että journalismin tehtävä on vahtia vallanpitäjiä ja tehdä maailmasta parempi. Samassa tekstissä hän pohti, että vahtimisen seurauksena negatiiviset uutiset korostuvat ja niiden rinnalle tarvittaisiin positiivisia juttuja.

Luukka unohti (tai ei ymmärtänyt), että uutisen positiivisuus tai negatiivisuus on näkökulmakysymys. Jos lehdessä kerrottaisiin korkean virkamiehen jääneen kiinni esimerkiksi rakennusliikkeen intressien ajamisesta, olisiko uutinen hyvä vai huono? Veikkaanpa, että Luukka pitäisi juttua kielteisenä, kun taas minusta olisi erittäin hyvä, että asia tuli ilmi.

Alla on esimerkki uutisesta (HS Kaupunki, 3.2.2014), jonka luokittelisin huonoksi, vaikka sen otsikko onkin näennäisen positiivinen :

HS Kaupunki, 3.2.2014

Kaavoitusta läheltä seuranneena epäilen, että "asuntotuotantoprosessin sujuvoittamisen" taustalla on halu vähentää vuorovaikutusta.

"Sujuvoittamista" todennäköisesti kokeiltiin Meri-Rastilan osayleiskaavan yhteydessä, sillä virastojen kirjoittamien lausuntojen taustalta paistoi yhteistyö kaupunkisuunnitteluviraston kanssa. Erityisen kiinnostava oli ympäristökeskuksen alkuvuodesta 2013 tekemä täyskäännös aiempaan lausuntoon verrattuna.

Valitettavasti kaupunginhallitus antoi kokouksessaan 3.2.2014 tukensa apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän esittelemälle mallille.

Entä uutinen, jonka otsikko olisi Automaattimetrosta tutkintapyyntö poliisille? Luukka varmaan luokittelisi sen kielteiseksi. Minusta kyse olisi hyvästä uutisesta, sillä se osoittaisi, että jostain löytyy virkamiesten ja päättäjien toiminnasta huolestuneita ihmisiä, joiden rohkeus on riittänyt rikosilmoituksen tekemiseen.

Tällainen uutinen julkaistiin 6.2.2014. Ei kuitenkaan Helsingin Sanomissa, vaan Hufvudstadsbladetin uutistoimittajan Tommy Pohjolan blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi julkaistaan tarkastuksen jälkeen.